INDOOR

LÄDER
Alla våra produkter är tillverkade av läder i högsta kvalitet, så kallad fullnarv. Produkterna behandlas på olika sätt för att få fram önskat utseende. Oberoende av hur lädret är behandlat, så får det inte utsättas för starkt solljus. Många av våra produkter tillverkas med träramar och resår på olika sätt, vanligtvis med sadelgjordsväv. Sitsar görs av skum och fibrer. Materialinformation finns under varje produkt. Rekommenderas för användning inomhus.
Skötsel
För att lädret ska behålla färg och funktion är det viktigt att man vårdar det. Dammsug möbeln med mjuk borste. Fläckar skall torkas bort omedelbart innan de dras in i lädret. Använd aldrig starka rengöringsmedel utan använd en mjuk trasa med ljummet vatten eller ett rengöringsmedel avsett för läder. På små repor och skav kan man försöka gnugga med ett rent finger. 

Var noga med att rengöra och återskydda. Rekommenderas 2–4 gånger/år eller oftare vid behov. Behandla med en skyddskräm innan användning. Utsätt aldrig lädret för starkt soljus eller placera inte möbeln nära en värmekälla.
Läderfärgen ”vintage cigar”, är ett specialbehandlat läder för att få fram det slitna och gamla utseendet. Detta läder skall behandlas högst 2 gånger/år för att behålla sitt utseende. Lädersorterna ”D-Raw”, ”Chocolate brown” och “Souix” är läder utan täckfärg på ytan, så kallat full-anilin, vilket gör lädret väldigt mjukt och smidigt. Detta gör också lädret känsligare för fläckar. Lädren ska inte behandlas med någon rengöring eller kräm. Utseendet är djupt och naturligt och det kan förekomma färgskiftningar. Djurets egen struktur, insektsbett och ärr lämnas synliga och påverkar inte lädrets hållbarhet.

Om möbeln behöver en ordentlig rengöring rekommenderar vi att du anlitar en läderspecialist.

STOPPMÖBLER
Alla produkter tillverkas med träramar och resår på olika sätt, vanligtvis fjädring där resårbandet är täckt. Sitsar med fyllning av skum, polyeter eller fjädrar. Materialinformation finns under varje produkt. Våra möbeltyger har ett martindalevärde på minst 20 000. Alla textilier bleks av solljus och de flesta ligger på mellan 5 och 6 på ljusäkthetsskalan, som är lämpligt för användning inomhus.

Skötsel
Kemtvätt rekommenderas för avtagbar klädsel och skumtvätt för dynor. Använd gärna en textilimpregnering för att skydda dynorna mot spill och fläckar.

ROTTING
Våra produkter är tillverkade av olika typer av rotting som alla kommer från plantager i Indonesien. Materialen är vanligtvis kubu, slimitgrå, croco, lacak och malaka. Ytan behandlas med vattenbaserad eller miljövänlig färgande lack. Rekommenderas för användning inomhus.

Skötsel
Borsta bort smuts och torka av med en fuktig trasa.Färgen kan blekas efter en lång tids exponering för solljus.

DYNOR TILL ROTTINGMÖBLER
Som standard erbjuder vi dynor i off-white av 100 % bomull till våra rottingmöbler. Produkterna som är markerade med   innnebär att du kan låta tillverka dynor eller möbelklädsel av våra tyger eller skicka in ett eget tyg. När du skickar in ett eget tyg tar vi betalt enligt priskategori 1. Kontakta oss för exakt tygåtgång. Vår tygkollektion finns på sidorna 184-189.
Polyeterkärnorna är svepta med fibrer alt. finskuren polyeter och fibrer.

Skötsel
Kemtvätt rekommenderas för avtagbar klädsel och skumtvätt för möbeltyger.
Använd gärna en textilimpregnering för att skydda dynorna mot spill och fläckar.

TRÄ
Se till att hela träytan exponeras för samma mängd solljus för att minska risken för att färgen bleks ojämnt av solen. Det kan uppstå små sprickor. Även temperatur och luftfuktighet påverkar träets beteende och skruvar och delar bör justeras regelbundet. Torka av med en fuktig trasa. Eventuella fläckar ska torkas bort omedelbart för att undvika att de blir permanenta. Använd inte starka rengöringsmedel.

BJÖRK / Birch
Möblerna tillverkas i massiv björk , björkfanér och mdf. Montanaserien lackeras med flera lager av en matt lack i vitt. Ytan på Vermontserien i svart har ett skyddande glansigt lack som är känsligare för repor. Använd möbelpolish för att rengöra och skydda ytorna.

BOATWOOD
Återvunnet trä från gamla båtar. Vanligtvis barrträd. Materialet rengörs och är fritt från skadliga ämnen. Det kan finnas små sprickor, spikhål, färgskillnader och oregelbundenheter i träet. Det är en del av kollektionens karaktär och gör varje enskild möbel unik. Det kan uppstå små sprickor. Möblerna är endast behandlade med en tunn bets och saknar ytskydd. Behandla med naturligt trävax eller vax med färgpigment om du vill ha en mörkare nyans på möblerna. Även sprayvax går bra att använda.

GAMMAL ALM / OLD ELM
Almträet i våra produkter kommer från Centralasien. Stammen ger ett mycket starkt möbelträ som åldras vackert. Utmärkande för våra produkter är ett obearbetat utseende och en opolerad yta med oregelbundenheter i träet. Produkterna behandlas flera gånger med vax under tillverkningen. Det kan uppstå små sprickor. Vi rekommenderar att möblerna behandlas med vax var fjärde till sjätte månad med ett naturligt trävax. Om du vill ha en mörkare nyans på möblerna kan du använda ett vax med tillsatt pigment. Om de inte behandlas blir möblerna ömtåligare och märkena kan bli permanenta även om du torkar av dem omedelbart.

EK / OAK
Ek är en hård, tät och stark typ av trä som passar utmärkt för möbeltillverkning. De flesta av våra ekprodukter har fått flera vaxbehandlingar under tillverkningen. Denverkollektionen är av väderbiten ek som är behandlad med en tunn, vattenbaserad matt lack på ytan, men är i övrigt helt obehandlad. Det kan uppstå små sprickor.
Farmerseriens underreden är gjorda i massiv, gråoljad ek. Skivorna är gjord av MDF med en svart ytbeläggning av silikatmineral, så kallad mineral coating, vilket gör den tåligare mot solblekning och spill. Ingen efterbehandling behövs på skivan.
 
ÅTERVUNNEN TEAK / RECYCLED TEAK
Vid tillverkningen av våra återvunna teakprodukter används återvunna grenar och rötter från teakträd. I Railway och Bronxkollektionerna används Bangkirai, kempas, teak och merbau. Materialet rengörs och är fritt från skadliga ämnen. Det kan finnas små sprickor, spikhål, färgskillnader och oregelbundenheter i träet. Det är en del av kollektionens karaktär och gör varje enskild möbel unik. Det kommer sannolikt att uppstå vissa förändringar i den här typen av naturligt trä på grund av klimatskillnaderna när de tas in i moderna hem. Det är naturligt och påverkar inte möblernas hållbarhet. Behandla med naturligt trävax eller träolja för att bevara den naturliga skönheten.

TEAK
Teak är ett träslag med särskilt goda egenskaper för tillverkning av möbler och inredning. Det är hårt, tungt, elastiskt och innehåller olja som gör det mycket motståndskraftigt mot fukt och slag. Vi använder endast trä från plantager i Indonesien när vi tillverkar våra teakprodukter. Våra obehandlade teakprodukter sandpappras och poleras. Rekommenderas för användning inomhus.

JAVA OAK
Ett tropiskt snabbväxande träslag som har en grovhet som liknar teak men med en mjukare struktur. Ytan behandlas med en vattenbaserad eller miljövänlig färgande lack. Rekommenderas för användning inomhus.

MAHOGNY
Mahogny är ett lättarbetat och vattentåligt träslag som passar utmärkt för möbeltillverkning. Vi använder endast trä från plantager i Indonesien när vi tillverkar våra produkter. Ytan behandlas med färgande lack.

Skötsel
De här produkterna behandlas med vattenbaserat eller miljövänlig färgande lack. Ytbehandlingen bör inte exponeras för direkt sol och vatten. Därför rekommenderas placering under tak vid användning utomhus. Behandlingen bleks gradvis med tiden. Placeras torrt och fritt från temperaturväxlingar vid vinterförvaring.
 
ALUMINIUM
Dessa produkter i aluminium tillverkas för hand och är inte målade utan elektropläterade med mässing eller koppar och behandlas därefter med salter för att få fram det speciella utseendet. Sedan läggs ett mycket tunt lager med lack ovanpå metallen.

Skötsel
Ytan är känslig för spill av vätskor och dessa bör torkas upp omgående för att inte förstöra ytskiktet.
Undvik kontakt med varma ytor och använd underlägg till koppar mm.
Rengör endast med fuktad trasa och använd inga starka rengöringsmedel.
 
IN/OUTDOOR

BETONG
Ta hand om dina betongmöbler
Möblerna tillverkas helt av naturmaterial som granitstenmjöl, cement, naturliga jutefibrer och vatten. Precis som alla naturmaterial är betong poröst och när den är färdig försluts produkten med ett vax för att ge ett aktivt skydd mot fläckar. Färgskillnader mellan möblerna förekommer.

Skötsel
Rengör med ett milt rengöringsmedel (t.ex. diskmedel) och vatten. Använd inte slipmedel eller rengöringsprodukter som innehåller blekmedel eller ammoniak. Vi rekommenderar inte användning av vanliga rengöringsmedel (som ofta är citrusbaserade) eftersom de innehåller syra och kan skada naturmaterialet i betongen. Behandla regelbundet genom att vaxa produkten en gång under de första två månaderna efter köp och sedan var tredje till sjätte månad beroende på användning och placering.
Det finns många olika typer av olja och vaxer som kan användas för att behandla bordsskivor av betong. Vi rekommenderar en kombination som innehåller både vax och olja för att få det bästa skyddet mot fläckar. Hör med din återförsäljare om lämplig produkt. Oljan tränger in några millimeter ner i bordsskivan medan vaxet hamnar över den och bildar ett tunt skikt som förhindrar att vätskor och andra ämnen tränger ner i betongen.
Vi rekommenderar våra kunder att regelbundet behandla sina bordsskivor på det här sättet eftersom ytbehandlingen slits bort med tiden. Man bör vara extra försiktig med bordsskivor när de är nya eftersom de då fortfarande befinner sig i den intensiva hårdgörande fasen och risken för fläckar är störst under den tiden..
Skall möblerna användas utomhus är ytskiktet ännu viktigare, eftersom fukt kan tränga ner i betongen. Under den varma säsongen är detta inget problem, men utsätts möblerna för fukt i samband med kyla kan det uppstå sprickor och flagor i betongen. Så kallad frostsprängning.
Dessa skador anses inte som reklamationer.
Därför är det viktigt att möblerna regelbundet behandlas med vax eller en vaxolja för att skydda möbeln. Vid vinterförvaring bör möblerna förvaras frostfritt. Skall möblerna förvaras utomhus, måste de vara väl skyddade från fukt och kyla. Tänk på att inte täcka möblerna med plast eller presenning, utan att ha ett luftlager mellan plast och möbelring.

KONSTROTTING
Aluminiumram med syntetisk rotting av polyetylen. Rekommenderas för användning både inomhus och utomhus, dock inte vid minusgrader. Kan spricka efter lång exponering för starkt solljus och i kombination med salt.

Skötsel
Rengör med vatten och mjuk borste. Använd gärna Plastrotting conditioner för en längre livslängd på möbeln. Placeras torrt och fritt från temperaturväxlingar vid vinterförvaring.

DYNOR TILL KONSTROTTING
Som standard erbjuder vi dynor i off-white av 100 % polyester till våra konstrottingmöbler. Produkterna som är markerade med  innnebär att du kan låta tillverka dynor eller möbelklädsel av våra tyger eller skicka in ett eget tyg.
När du skickar in ett eget tyg tar vi betalt enligt priskategori 1. Kontakta oss för exakt tygåtgång. Vår tygkollektion finns på sidorna 184-189.
Polyeterkärnorna är svepta med fibrer alt. finskuren polyeter och fibrer.

Skötsel
- Kemtvätt rekommenderas för avtagbar klädsel och skumtvätt för möbeltyger.
- Använd gärna en textilimpregnering för att skydda dynorna mot spill och fläckar.
- Placeras torrt och fritt från temperaturväxlingar vid vinterförvaring.

TEAK för utomhusbruk
Teak är ett trä med särskilt goda egenskaper för tillverkning av möbler och inredning. Det är hårt, tungt, elastiskt och innehåller olja som gör det mycket motståndskraftigt mot fukt och slag. Vi använder endast trä från plantager i Indonesien när vi tillverkar våra teakprodukter.
Instant grey teak - Obehandlad teak ändrar gradvis färg vid utomhusexponering från honungsfärgad i början till silvergrå med tiden. Produkterna behandlas med en miljövänlig, vattenbaserad lösning som ger den grå väderbitna färgen redan från början. Behandlingen kommer gradvis att blekna och den naturliga patinan kommer framhävas och möblerna behåller sin grå färg.

Skötsel
Eventuella fläckar ska torkas bort omedelbart för att undvika att de blir permanenta.
Se till att hela träytan exponeras för samma mängd solljus för att minska risken för att färgen bleks ojämnt av solen. Det kan uppstå små sprickor. Även temperatur och luftfuktighet påverkar träets beteende och skruvar och delar bör justeras regelbundet. Torka av med en fuktig trasa. Möblerna bör behandlas ett par gånger per år med
“Teak Shield” för att behålla sitt skydd mot fläckar och vatten. Använd inte rengöringsmedel. Placeras torrt och fritt från temperaturväxlingar vid vinterförvaring.


SKÖTSELRÅD VISKOSMATTOR
 
Undvik att dra möbler fram och tillbaka över mattan.
Använd möbeltassar/hjulskydd under soffben och bordsben.
Vrid och vänd mattan ibland så att den slits jämnt.
Använd aldrig borsten när du dammsuger, reglera ned styrkan och dammsug aldrig langett eller frans på en matta då den riskerar att skadas. Dammsug endast mattan medluggs.
Bli inte orolig om din matta luddar. Dammsug mattan efter behov för att få bort överflödiga fibrer.
Viss färgvariation kan förekomma mattorna emellan.
Förvara aldrig din matta vikt eller vakuumpackad.
Undvik direkt solljus då färgerna bleks i stark sol.
 
Om olyckan är framme
 Torka bort fläcken så fort som möjligt efter olyckan. Fukt sugs upp med torr bomullstrasa och stryk mattan i luggens riktning. Gnugga inte, då du riskerar att arbeta in smutsen i mattans fibrer.
För bestående fläckar rekommenderar vi Leathermasters torrschampo, följ deras instruktioner för produkten.
Om du inte får bort fläcken med denna metod, kontakta kemtvätt specialiserade inom mattor.